Hayata Farklı Pencerelerden Bak

Gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopi denir.

Miyopi kalıtsal ancak çekinik bir göz bozukluğudur. Bu nedenle,miyopi anne babaların çocuklarında her zaman ortaya çıkmayabilir. Ancak ana babanın her ikisi de miyopsa, doğal olarak çocukların da miyopi olma olasılığı yüksektir. Miyopi belirtileri genellikle altı yaşına doğru kendini gösterir.

Çocuk küçük yazıları rahat okur ama tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerekli olduğu oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durmayı yeğler. Altı yaşına doğru başlayan miyopi,büyüme dönemi boyunca ilerlemeyi sürdürür ve vücut gelişimiyle birlikte durur.

Göz küresinin ön-arka çapı normalden daha uzundur. Bu miyopi türü,gözlükle düzeltilebilir ve genellikle başka bir soruna yol açmaz. Bundan farklı olarak patolojik miyoplukta ise görme kusuru ilerler,ayrıca ağtabakada bazı bozukluklar ortaya çıkar.

Miyopluğun türü ve uygun düzeltici camlar tek muayenede saptanamayabilir. Dikkatli ve düzenli muayenelerle hastalığın gidişi izlenerek kesin tanı konur ve uygun tedavi sağlanır.

goz-sagligi-miyopi

Sağlıklı göz değişik uzaklıktaki görüntüleri odaklamak için merceğin biçimini değiştirir.

Daha yakın bir noktaya bakarken merceğin kalınlığı artar, uzağa bakıldığında ise azalır. Bir merceğin eğriliği ne kadar fazla ise ışığı o kadar fazla kırar ve odak uzaklığı kısalır.

Sağlıklı bir gözde sonsuzdaki bir nokta, merceğin eğriliği en azken ağtabaka üzerine odaklanır. Hipermetrop gözde is, merceğin aynı noktayı odaklayabilmek için eğriliğinin artması gerekir.
Merceğin eğriliğini, kirpiksi kasın kasılması düzenler. Halka biçimindeki bu kas, iris kökü ile mercek arasında bulunur.

Hipermetroplukta göz küresinin ön-arka çapı normalden kısadır. Bu nedenle, mercekte kırılan ışınlar, ağ tabakanın üstü yerine arkasındaki bir noktada birleşirler. Işınların ağtabakası üzerine düşmesi için mercek eğriliğinin artması gerekir.

Ancak mercek belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini arttıramadığı için, hipermetrop göz yakın nesneleri odaklayamaz.

Bu nedenle, hipermetroplar gazeteyi uzakta tutarak okurlar. Ayrıca göz küresinin ön-arka çapı kısa olduğundan ,mercek uzak nesneler için eğriliği arttırır.

Sonuçta kirpiksi kasın, hiçbir zaman tam gevşeyemediğinden, göz baş ağrısına neden olur. Hipermetropi, çocukta içe dönük şaşılığa yol açabilir. Gecikmeden müdahale edilirse, uygun camların kullanımıyla bu şaşılık çocuklukta düzeltilebilir.

goz-sagligi-hipermetropi

Yarım küre şeklinde olan gözün en dış tabakası kornea oval hal alır, göz küresinin eğriliği her yönde aynı değildir.

Astigmatmiyop ve hipermetrop gibi gözlüksüz net görmemizi engelleyen bir göz bozukluğudur. İyi ve net bir görme için göz içi dokularının uyum içinde dışardan gelen görüntüyü göz içinde tek bir noktada toplayıp bize net bir görüş sağlaması gerekmektedir.

Genetik özelliklerimiz nedeniyle korneadakiveya lensimizdeki kırıcılık olayının farklılıklarından dolayı ışığın tek bir noktada toplanamaması ve saçılması astigmat denilen bozukluğun en önemli bulgusudur.

goz-sagligi-astigmatizm

Normal kişilerde 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Göz merceğinin esnekliği, yaşla birlikte değişir.

Çocuklukta çok esnek olan mercek yıllar geçtikçe bu özelliğini yitirir ve 60 yaşına doğru neredeyse hiç esnekliği kalmaz. Mercek sertleştikçe, değişik uzaklıklar üzerinde odaklama güçleşir.

Yaş ilerledikçe göz giderek daha uzaktaki nesneleri odaklayabilirken, yakındaki nesneleri ağ tabakası üzerinde odaklayamaz.Bu nedenle, sağlıklı gözde net görülen en yakın nokta 20 yaşlarında yaklaşık 17 cm iken, 40 yaşından sonra ise yaklaşık 40 cm kadardır

Yaşlılığa bağlı görme kusuru başlangıçta pek fark edilmez. Yapay ışıkta küçük harfleri odaklamada güçlük çekilir. Hasta daha sonra yakında bulunan yazıları okuyamamaya başlar. Bir süre sonra gazete gözden uzaklaştırıldığında yazıların daha rahat okunabildiği fark edilir. Ama bu kez de küçük puntolu yazıları okumak güçleşir.

goz-sagligi-presbiyobi

Görme yetisini kaybettirebilen bu rahatsızlığın halk arasındaki adı göz tansiyonudur.

Göz içi basıncının normal değeri 10-20 mmHg kadardır. Göz tansiyonunun yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan görüş bozukluğu yada görme duyusunda azalmayı kişi fark ettiğinde görme duyusu niteliğini % 90 kaybetmiş demektir.

Göz içi basıncının yükselmesi sonucunda gözden aldığı görüntüyü beyne ulaştırma görevini üstlenen görme siniri ve görme sinirindeki tahribat zamanında kontrol altına alınmazsa, görme alanı kaybı ve görme azalması ortaya çıkar.

En sık rastlanan açık açılı glokom en az belirti veren glokom türüdür. Görmede belirgin azalma ve ağrı hissedilmediğinden bu glokom çok geç fark edilir.

Sabahları belirginleşen baş ağrısı ; geceleri ışık etrafında ışıklı halkalar görme kapalı açılı glokom tipinin belirtileridir. Bu nedenle,hastalığın erken teşhis edilmesi ancak 45 yaşın üstünde olan kişilerin bir göz uzmanı tarafından yapılan rutin göz muayenesi taraması ile mümkündür.

goz-sagligi-glokom

Gözlerin birbiriyle paralel bakamaması, her iki göz akslarının paralelliğini kaybederek farklı farklı yönlere bakması durumuna şaşılık denir.

Gözlerin biri karşıya bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Her iki göz de kayabileceği gibi tek göz de kayabilir.Şaşılığın tek bir nedeni yoktur pek çok farklı nedenden ötürü oluşabilir.

Şaşılığın tam olarak neden kaynaklandığı anlaşılamamış olsa da şaşılık göz çevresindeki kasların ve sinirlerin kontrol anormalliği olarak bilinir.

İnsan doğuştan şaşı olabileceği gibi bebeklik, çocukluk ya da hayatın ileri dönemlerinde şaşılık problemi ile karşılaşabilir. Şaşılık kafa travması, ya da gözdeki bir yaralanma nedeni ile de oluşabilir.
Şaşılık bazı durumlarda çok daha ciddi bir hastalığın ya da sağlık probleminin belirtisi olabileceği için en kısa sürede, bir göz doktoru tarafından detaylı olarak incelenmelidir.

Kampanyalarımızdan Haberdar Olmak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…

[]
1 Step 1
İsim-Soyisim
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

©2018 Kanyon Optik Tüm Hakları Saklıdır…Created by: MODD/works